De Vuurvlinder

Democratische school en dus meer vrijheid in het vormgeven van het onderwijs

De Vuurvlinder valt onder de Democratische Scholen en wordt net als de meeste andere democratische scholen in Nederland niet door de overheid bekostigd. Dit is een bewuste keuze aangezien er voor Niet Bekostigd Onderwijs andere toezichtkaders gelden. Hierdoor is er veel meer vrijheid in het vormgeven van ons onderwijs.

In augustus 2019 zijn zowel ons primair als voortgezet onderwijs weer voor de komende 2 jaar goedgekeurd door de onderwijsinspectie.

De Vuurvlinder biedt primair en voortgezet onderwijs voor de leeftijd van 4-18 jaar welke vloeiend in elkaar overgaan. Er bestaat geen groepen- of klassensysteem. Je kiest je eigen leerweg & leerwijze, je werkt in je eigen tempo. Er wordt geleerd vanuit intrinsieke motivatie, ook wel natuurlijk leren genoemd waarbij het leren van vaardigheden om te kunnen leren voorop staat. Daarbij word je begeleid door professionele begeleiders, leerkrachten en docenten. De Vuurvlinder biedt projectonderwijs, spelenderwijs leren maar ook gericht leren voor een diploma indien gewenst. Er is aandacht voor leeruitdagingen. Een leerling leert gaande weg steeds zelfstandiger te werken en bewust te worden van de stappen die het kan nemen. Je leert steeds beter verantwoordelijk te zijn voor je eigen leven door deze manier van werken.

Onderwijs met sociocratische normen en waarden

Er wordt op De Vuurvlinder gewerkt volgens principes gebaseerd op sociocratische normen en waarden: gelijkwaardigheid, eigen verantwoordelijkheid en samenwerking. Leerlingen, leerkrachten/ docenten/ begeleiders, overig ondersteunend personeel, bestuur, vrijwilligers en ook ouders zijn gelijkwaardig aan elkaar.

Verschillende ruimtes met een duidelijke functie

In De Vuurvlinder zijn er verschillende ruimtes met een duidelijke functie: een kantine, een werkplaats, een atelier, een speelruimte, een muziekruimte, stille studeerruimtes en les/ instructieruimtes. Daarnaast hebben we een mooie bibliotheek en zijn er indien nodig enkele aparte studeerkamers. Buiten is volop ruimte om te spelen en te ontdekken.