Gelijkwaardige werkwijze

Een ieder is gelijkwaardig aan een ander

De Vuurvlinder heeft vanuit de basis een gelijkwaardige werkwijze. Dat betekent dat een ieder gelijkwaardig is aan de ander, van kind tot volwassene. Dat betekent niet dat eenieder gelijk is. Iedereen is anders. Gelukkig maar, anders zou het erg saai worden. Iedereen heeft zijn/ haar eigen talenten en taken.

Belangrijk bij deze manier van omgaan met elkaar is dat je elkaar respecteert. Om wie de ander is, om de verschillen en om met elkaar oplossingen te vinden voor bepaalde vraagstukken. Ook vraagt het om een goede afstemming met elkaar en een goede samenwerking waarbij je elkaars vrijheid en keuze respecteert. Dit zorgt automatisch voor een veilig schoolklimaat.

Werken op basis van sociocratisch uitgangspunt

We werken binnen De Vuurvlinder op basis van het sociocratische uitgangspunt. Dat betekent dat een ieder een stem heeft die gehoord wordt. Een idee van iemand wordt altijd serieus genomen. Met elkaar wordt een idee bekeken en onderzocht. Wanneer een idee geschikt lijkt, besluit de aanwezige groep van die dag of het idee in gang gezet gaat worden. Een besluit kan altijd opnieuw ter discussie worden gesteld.

Het bestuur

Het bestuur houdt zich bezig met bestuurlijke besluiten, staat open voor ideeën en faciliteert vanuit de visie en de missie.

Deze manier van communiceren en besluiten helpt om het centrum dynamisch en volop in ontwikkeling te houden. Verandering is immers de enige constante factor in het leven!

Democratische scholen

De Vuurvlinder valt onder de democratische scholen vlag in Nederland. Veel van deze scholen werken met een sociocratisch uitgangspunt.